În atenția dnei. Gabriela-Mihaela Rîșnoveanu, președinta Tribunalului București și a dnei. Liana Nicoleta Arsenie, președinta Curții de Apel București
Solicităm Tribunalului București și Curții de Apel București urgentarea tuturor cauzelor privind înregistrarea partidelor politice
Stimată doamnă judecător Gabriela-Mihaela Rîșnoveanu,
Stimată doamnă judecător Liana Nicoleta Arsenie,
La data de 8 martie 2024, Guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență nr.21/2024 privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024. În aceeași zi, actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 195 din 8.03.2024 și produce, deja, efecte.
Actul normativ a stabilit, între altele, că alegerile locale, ce ar fi trebuit să se desfășoare la termen, în luna septembrie 2024, vor avea loc pe data de 9 iunie 2024, deci în mai puțin de patru luni. Perioada electorală pentru aceste alegeri a început deja, pe 12 martie 2024.
În acest context, vă semnalăm situația ingrată a partidelor aflate în curs de înființare și posibila restricționare a dreptului la liberă asociere și a dreptului de a fi ales pentru membrii acestora. Având în vedere că durata medie estimată a procedurilor poate fi chiar de câteva luni, pentru aceste partide este o așteptare rezonabilă ca o decizie definitivă să fie pronunțată înainte de luna septembrie, data obișnuită a alegerilor locale. A apărut deja un risc major, și anume ca hotărârea judecătorească de înființare a oricărui partid nou să vină prea târziu pentru a permite înscrierea în alegerile ce se vor organiza în luna iunie. Acest lucru afectează direct dreptul de a fi ales și dreptul la liberă asociere.
Simpla interogare a Portalului Instanțelor de Judecată arată că în această situație sunt cel puțin 50 de partide politice aflate în curs de înființare. Neavând acces direct la conținutul dosarelor, nu putem spune câte din aceste partide doreau să participe la alegerile locale, dar din însăși lectura denumirilor unora dintre ele rezultă fără echivoc că sunt partide care au în primul rând un interes local sau județean. Exemplificăm prin: Partidul Alianța OItenilor (dosar 35072/3/2023), Partidul Alianța pentru Neamț (dosar 2506/3/2024), Partidul Uniunea Donatorilor de Sânge Vâlcea (dosar 1200/3/2024), Partidul Banatul (dosar 24440/3/2023), Partidul Maramureșenilor (dosar 457/3/2024), Partidul Oamenilor din Transilvania (dosar 592/3/2024), Partidului Mișcarea Noi, Ploieștenii (dosar 38016/3/2023), Partidul Orașul Durabil Galați (dosar 37739/3/2023), Partidul Grupul de Acțiune Locală Berceni (dosar 1639/3/2024) etc.
Tribunalul București (instanță de fond) și Curtea de Apel București (instanță de apel) sunt singurele două instanțe care au autoritate cu privire la înregistrarea partidelor politice. Luând în considerare contextul extraordinar creat de legiferarea prin ordonanță de urgență, în interesul respectării drepturilor fundamentale ale cetățenilor și pentru a menține încrederea populației în democrație și stat de drept, vă solicităm să urgentați analiza și soluționarea tuturor dosarelor care au ca obiect înregistrarea unor noi partide politice.
Cu considerație,
Asociații civice
Centrul pentru Inovare Publică
Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei
ActiveWatch
#REZISTENȚA
APADOR-CH
Reset
Asociația CIVICA
Cetățeni
Sanda Foamete, activist civic și observator la vot
Dan Sorin Mașca, președinte POL Târgu-Mureș
(sursa imagine: Wikimedia)